graphic work portfolio’s posts pages

JanArends Smeer of de weldoener des vaderlands

April 19th, 2010 § 0

Jan Arends - Smeer of de weldoener des vaderlands
De voorkant van het omslag Smeer of de weldoener des vaderlands is een detail van een foto van reclamebureau Bouwman met daarin een ge-photoshopte dame (klik op de afbeelding voor het totaal). Het bureau Bouwman is al sinds de jaren ’60 in mijn vizier in verband met de reclame voor het sigarenmerk Willem II. Het toneelstuk van Arends gaat over de sfeer van die tijd: meedogenloze markt-bespeling en de man serviel aan vrouw en wergever. Maar dat is nu wel anders. In ieder geval goed gezien door Jan Arends, de Gogol van de lage landen.
Jan Arends (1925-1974), dichter, schrijver, psychiatrisch patiënt en huisknecht, werkte eind jaren vijftig als copywriter. Na de rel in 1960 over Planta-margarine die jeuk veroorzaakte, schreef hij het toneelstuk Smeer of de weldoener des vaderlands dat in april 2009 werd gevonden. Arends schreef het stuk mede uit wrok over zijn afwijzing aan de Toneelschool in Amsterdam: “Ik weet nu verdomd goed hoe ik een toneelstuk moet schrijven!”
Het boek is nog te koop bij uitgeverij Reservaat.

Tagged: , ,

§ Leave a Reply

If you think this was helpful then why don’t you leave a reply? If you don't see your comment right away, it means we've turned on moderation to fight the evil spammers. It'll show up soon

send

What's this?

You are currently reading JanArends Smeer of de weldoener des vaderlands at artworks.

meta